Ozdat Home Feature Cars Ozdat Classifieds Event Calander Links Trade Link Tech Resource Merchandise Donate Web Mail
It is currently Tue Oct 16, 2018 8:56 pm

All times are UTC + 10 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon May 14, 2018 9:58 am 
Offline

Joined: Fri May 02, 2014 11:46 pm
Posts: 15
Hi Guys,
For sometime now my '70 1600 speedo has stopped working, It used to occasionally come back but now has completely stopped.
The cable is not snapped, and the speedo still spins up when you turn it with a allen key.
I feel as though it has something to do with the pinion gear in the gearbox, maybe it has wron out?
The car has a 63A 5 speed and was wondering whether anyone has had the same problem and how to replace the pinion gear in the gearbox? Where would you find a replacement.
Thanks!

_________________
'70 Datsun 1600 http://datsundiseased.johnstamellos.com/


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Mon May 14, 2018 12:47 pm 
Offline
Guru
User avatar

Joined: Fri Mar 07, 2003 4:58 pm
Posts: 2635
Location: Adelaide.
You can get the pinion drives from Nissan Parts.
It is fairly easy to remove, just remove a 10mm lock bolt and slide it out of the transmission.
Attachment:
Late model extension housing.JPG
Late model extension housing.JPG [ 267.89 KiB | Viewed 385 times ]


Have you removed the inner cable from the sheath to determine it is still intact?
You don't hear of pinion drives stripping very often :?

_________________
Regards, Graeme
Just trying to help...
http://nissanman.shutterfly.com/
graemes@internode.on.net


Top
 Profile  
Reply with quote  
PostPosted: Tue May 15, 2018 5:12 am 
Offline
Donating Member
User avatar
Donating Member

Joined: Wed Dec 05, 2007 2:21 pm
Posts: 3180
Location: Blackburn, Victoria.
I had the same problem in my old 200B wagon several years ago, having similar symptoms as you with regards to it occasionally working again. It ended up being the pinion drive. Look carefully at the gear. Mine looked fine at first site, but when examined closely it was found that the middle of the gear had stripped out just enough so that it would no longer work. I replaced the pinion drive and problem solved, I had a speedo again!

_________________
green200b - aka Alistair

The fleet:
'80 200B GX - the green200b - hibernating
'81 RX-7 - 12A turbo, coilovers, 4.11 Torsen LSD - daily
'74 RX-2 - 13B bridgeport, 4.44 LSD - cruiser
'82 Hilux - 350 Chev, 4.3 Detroit Locker, 33s - 4WD

Dato200B wrote:
Green200B has forgotten more about 200Bs than we will ever know.


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 10 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group