Ozdat Home Feature Cars Ozdat Classifieds Event Calander Links Trade Link Tech Resource Merchandise Donate Web Mail
It is currently Thu Sep 20, 2018 1:29 pm

All times are UTC + 10 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 34 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 10:53 am 
Offline
Guru
User avatar

Joined: Fri Mar 07, 2003 4:58 pm
Posts: 2635
Location: Adelaide.
No, we should be able to get this going.
You will need a Multi Meter and some patience though :)

_________________
Regards, Graeme
Just trying to help...
http://nissanman.shutterfly.com/
graemes@internode.on.net


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 11:35 am 
Offline
User avatar

Joined: Fri May 02, 2008 3:12 pm
Posts: 1102
Location: SUNSHINE COAST QLD
datdrift wrote:
does it crank when u put a screw driver across the solinoid? got dash lights ,charge/oil ?


dont worry about it being a auto loom. these work fine in a manual car providing u have joined the 2 wires running down transmission tunnel as nissanman said. were you getting power from either (black,yellow tracer) before joining them ?

_________________
68 510 - soon to be restored into a replica 68sss
69 510 - current build - L20b turbo
91 GT turbo legacy
GET THAT DATSUN DIFFERENCE!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 12:55 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Sep 25, 2010 8:11 pm
Posts: 145
Location: port lincoln sa
No power at them at all

_________________
If your not first ur last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 1:00 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Sep 25, 2010 8:11 pm
Posts: 145
Location: port lincoln sa
Ok I have joined the two wires that go down the trans tunnel and still have nothing no power up the top there is a relay if thats not hooked up correct will that do it

_________________
If your not first ur last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 1:45 pm 
Offline
Guru
User avatar

Joined: Fri Mar 07, 2003 4:58 pm
Posts: 2635
Location: Adelaide.
Have you checked the fuses?
The Ignition switch must switch power to the START terminal.
As I said you need to look for some voltages.
If you don't have a multi meter use a simple 12V test lamp to probe in the rear of plugs and such to locate voltage.

_________________
Regards, Graeme
Just trying to help...
http://nissanman.shutterfly.com/
graemes@internode.on.net


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 1:58 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri May 02, 2008 3:12 pm
Posts: 1102
Location: SUNSHINE COAST QLD
could be starter relay not connected right. in the service manual its got battery lead to starter,behind lead (same terminal )is a white wire ,this connects to alternator and fuse box and has a green/wite tracer wire heading off to ignition (between alt n fusebox).

the black/yellow tracer wire from spade terminal on starter goes to starter relay.then another black/yellow comes off and to ignition .this wire has another 1 joined going to the auto switch .
there is a 3rd wire connected to the starter relay this 1 goes straight to auto switch .

so in theory you can bypass starter relay.. I would post the diagram up but no camera. hope this helps

_________________
68 510 - soon to be restored into a replica 68sss
69 510 - current build - L20b turbo
91 GT turbo legacy
GET THAT DATSUN DIFFERENCE!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 5:13 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Sep 25, 2010 8:11 pm
Posts: 145
Location: port lincoln sa
Yea sort of

_________________
If your not first ur last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 5:53 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Sep 25, 2010 8:11 pm
Posts: 145
Location: port lincoln sa
Not having any luck who wants it I have power everywere except the black and yellow wire im so
Over it now been trying all week to get this sorted should have left my other loom in atleast it turned over
What am I doing wrong I think I am beter of paying someone to do it

_________________
If your not first ur last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 6:08 pm 
Offline

Joined: Fri Aug 19, 2011 8:22 pm
Posts: 54
jono83 wrote:
Ok this thing is realy starting to anoy me to the point im reasy to burn it lol
The original loom was hacked up and bits added on every were
So I thought I would get a new loom got one that was standard not cut choped or anything put
It in and it wont crank any ideas im stumped
Starter is fine
Changed both engine and dash loom

FREE.to a deserving home 1 gallon of petrol and a box of matches,any takers?


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 6:15 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Sep 25, 2010 8:11 pm
Posts: 145
Location: port lincoln sa
Crossed my mind more times than one

_________________
If your not first ur last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 7:02 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri May 02, 2008 3:12 pm
Posts: 1102
Location: SUNSHINE COAST QLD
may have to unwrap your loom and trace it all back.does it crank when u put a screwdriver across where the ignition wire goes on starter to the power lead on starter?

_________________
68 510 - soon to be restored into a replica 68sss
69 510 - current build - L20b turbo
91 GT turbo legacy
GET THAT DATSUN DIFFERENCE!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 7:31 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Sep 25, 2010 8:11 pm
Posts: 145
Location: port lincoln sa
Yea it does its annoying that its not playing th game

_________________
If your not first ur last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 7:58 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri May 02, 2008 3:12 pm
Posts: 1102
Location: SUNSHINE COAST QLD
the white wire connecting to starter is your fusible link wire.it could be fried inside.its might be the problem .see if you get 12v all the way to fuse box

_________________
68 510 - soon to be restored into a replica 68sss
69 510 - current build - L20b turbo
91 GT turbo legacy
GET THAT DATSUN DIFFERENCE!


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Tue Oct 23, 2012 8:56 pm 
Offline
User avatar

Joined: Sat Sep 25, 2010 8:11 pm
Posts: 145
Location: port lincoln sa
Ok this is what I found power every were so took plug of the ignition barrel
We bridged wire power to ignition wire then power to the starter wire and bang
cranked over straight away so that means my problem is in my barrel
Next puestion has anyone got one?

_________________
If your not first ur last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: 1600 wont crank
PostPosted: Wed Oct 24, 2012 2:11 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri May 02, 2008 3:12 pm
Posts: 1102
Location: SUNSHINE COAST QLD
Sweet.i will have a ignition,but finding 1 with a key may be difficult .I will have a look next time im out at my datto farm

_________________
68 510 - soon to be restored into a replica 68sss
69 510 - current build - L20b turbo
91 GT turbo legacy
GET THAT DATSUN DIFFERENCE!


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 34 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

All times are UTC + 10 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group